Het runnen van een cafe is geen eenvoudige taak. Naast het bedienen van klanten en het zorgen voor kwalitatieve producten, is er ook de verantwoordelijkheid om duurzaam te handelen en milieuvriendelijk te zijn. Hier zijn enkele tips om een cafe op een duurzame manier te runnen:

Gebruik duurzame materialen

Kies voor duurzame materialen bij de inrichting van het cafe en bij de aankoop van meubilair. Gebruik bijvoorbeeld tafels en stoelen van gerecycled materiaal of van duurzaam hout. Denk bijvoorbeeld aan duurzame horeca barkrukken kopen of kies voor horeca terrastafels tweedehands waarbij je deze producten een tweede kans geeft.   Overweeg ook om gerecyclede of composteerbare servetten en biologisch afbreekbare rietjes te gebruiken.

Maak gebruik van duurzame energie

Installeer zonnepanelen op het dak van het cafe of gebruik windenergie om elektriciteit op te wekken. Dit zal niet alleen helpen om de ecologische voetafdruk van het cafe te verminderen, maar het zal ook besparingen opleveren op de energierekening.

Verminder afval

Een cafe genereert vaak veel afval, zoals verpakkingen, blikjes en flessen. Om de hoeveelheid afval te verminderen, kan je overwegen om dranken en voedsel te serveren in herbruikbare containers en om klanten te stimuleren om hun eigen bekers of tassen mee te nemen. Je kan ook een recycle- en composteerprogramma opzetten en ervoor zorgen dat alle medewerkers van het cafe op de hoogte zijn van het belang van afvalvermindering.

Kies voor duurzame producten

Koop ingrediënten van lokale boerderijen en producenten om de ecologische voetafdruk te verminderen. Koop ook biologische en Fair Trade producten om de impact op het milieu te verminderen en om een eerlijk loon te betalen aan de producenten. Hiermee straal je niet alleen uit dat je zelf duurzaam en eerlijk onderneemt maar steun je ook andere eerlijke ondernemers.

Verminder watergebruik

Installeer waterbesparende kranen, toiletten en andere apparatuur om het waterverbruik te verminderen. Het gebruik van gerecycleerd of regenwater voor schoonmaakdoeleinden kan ook helpen om de hoeveelheid water die het cafe verbruikt te verminderen.

Zorg voor een groene omgeving

Plant groen rondom het cafe om de luchtkwaliteit te verbeteren en om bij te dragen aan een gezonde omgeving. Je kan bijvoorbeeld kruiden en groenten planten in potten en deze gebruiken in gerechten en drankjes.

Stimuleer duurzaam gedrag bij klanten

Zet bordjes op tafels om klanten aan te moedigen om duurzaam gedrag te vertonen. Bijvoorbeeld: 'Breng je eigen mok mee voor koffie' of 'Help ons om afval te verminderen door herbruikbare containers te gebruiken'. Je kan ook kortingen aanbieden aan klanten die hun eigen beker of tas meebrengen.

You might also enjoy: